Læs selv matematik om A4-papir

Vi kender alle til A4-papir. Men kender du historien om, hvorfor A4-papir fik netop formatet 21 * 29,7 cm? Det starter med en matematiker, som helt tilbage i 1755 stiller en eksamensopgave om papirformater. Tanken er, at et perfekt forhold mellem siderne på et stykke papir må være et, hvor der ikke bliver noget tilovers, når man skærer papiret over i mindre stykker, der alle sammen også har det perfekte forhold. Og opgaven bliver at finde ud af, hvad forholdet mellem de to sidelængder skal være for et perfekt format.

Det kan man naturligvis regne på. Hvis man så beslutter sig for, at A0 skal have et areal på 1 kvadratmeter, ja så kan man beregne længde og bredde af A0, A1, A2, A3, A4 osv. 

Det regner vi på, og fortæller meget mere om, i vores bog “Læs selv matematik”, som rummer 15 vidt forskellige historier om matematik. Bogen er tænkt som ekstramateriale til de dygtige elever, så de kan slippe for at få kedelige ekstra-ark. Når man køber bogen hos os, får man samtidig en PDF-fil med en A4-udgave af bogen, lige til at printe og dele ud til eleverne.

Ingen matematik uden opgaver. Og der er da også opgaver til alle de 15 historier. En af de tre opgaver til kapitlet om A-serien er: Hvor stort et stykke papir får man, hvis man lægger ét stykke A0 plus ét A1 plus ét A2 osv til A∞  sammen?
Læs mere om bogen i vores webbutik eller kik i en læseprøve her.