Hvad er sandt

Har du nogle elever, som trænger til at blive tændt med lidt spændende ekstra-matematik? Så er vores lille bog “Hvad er sandt” måske noget?

I bogen møder du forskellige personer, der tilhører en af de to familier: Sandtere og Falskere. Sandtere fortæller altid sandheden og Falskere lyver altid, men ellers kan man ikke se forskel på dem.

Bogen starter blødt ud med denne opgave, hvor Allan og Bodil snakker sammen. Allan siger “Vi er begge Falskere.” Hvilken familie tilhører Allan? Og Bodil?

De logiske grublere kan løses på mange måder. Fx ved at prøve alle kombinationerne eller ved at lede efter særlige udsagn. Fx giver udsagnet “Jeg er Falsker” aldrig mening, når der kun er Sandtere og Falskere til stede. Man kan også arbejde med logiske træer eller notere alle mulighederne i en tabel, og stille og roligt fjerne de muligheder der giver modsigelser.

Og så må man finde sig i, at nogle gange kan man ikke finde ud af, hvilken familie en person kommer fra: Når Carl siger til Dagmar at “Lige præcis én af os er Falsker” kan man godt finde ud af, om Dagmar er Sandter eller Falsker, men man kan ikke finde ud af, hvilke familie Carl tilhører.

Bogen kan købes for bare 100 kr + moms og fragt i vores web-butik. Og det er altså også helt OK at købe den, hvis man bare trænger til lidt lækkert til sig selv…

Download en læseprøve her.